SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
📖 Röda Tråden

INTEGRATION

Då vår fotbollsförening är till för alla, vill vi självklart bidra med att hjälpa utsatta barn och ungdomar som av olika anledningar sökt sin tillflykt till Sverige och Håbo kommun med omnejd att integreras i vårt samhälle. Vad kan då vara bättre än det universella språket fotboll? Att kunna erbjuda värdefull sysselsättning någon/några gånger i veckan och samtidigt kunna få dela med sig av vår gemenskap är det vi kan erbjuda. Detta dokument riktar sig till barn och ungdomar boende på asylboenden eller flyktingboenden. Barn och ungdomar boende i jour- eller familjehem omfattas inte av detta utan betraktas som vanliga medlemmar. Vi vill nedan presentera hur vi jobbar med dessa frågor.

 

Hur inleds allt?

Den initiala dialogen mellan asylsökanden, God Man/närstående, kommunen och föreningen sköts med hjälp av föreningens utsedda person för just integrationsfrågor. Kontaktuppgifter finns att söka på vår hemsida haboff.se alternativt som skickar man sina frågor till styrelse@haboff.se.

 

Organisation / Omfattning

Då vi inte har någon anställd som kan avsätta tid för särskilt tillsatta grupper med enbart asylsökande, ser vi gärna att de istället integreras direkt i våra åldersanpassade träningsgrupper där vi har ideella ledare. Tyvärr kan vi inte tillgodose ett stort antal asylsökande barn och ungdomar med samma ålder, utan där behöver vi då stöd från myndigheter, i första hand Håbo kommun. Då våra träningsgrupper varierar i storlek, exempelvis kan en liten grupp ha ca 12 spelare medans en stor grupp kan ha närmare 70 utövare så kan vi inte rent generellt beskriva hur många asylsökande vi kan ta emot per åldersgrupp. En dialog från fall till fall måste föras då även antalet ledare varierar stort. Vissa grupper kan således ta emot ett större antal än en annan grupp. Detta är upp till respektive träningsgrupp att avgöra i samråd med styrelsen. Vi jobbar dock även tillsammans med kommunen för att även kunna lösa större grupper och dra igång verksamhet för dessa barn.

 

Kostnad

Vår förening bygger sin grund på många ideellt arbetande ledare. Utan detta värdefulla arbete skulle vi inte kunna erbjuda fotbollsverksamhet. Självklart har vi omkostnader för många andra saker och våra medlemmar betalar såväl medlems- och deltagaravgifter årligen för att få vår verksamhet att gå runt. Att våra medlemmar i de flesta fall har en bättre ekonomisk ställning än vad asylsökande oftast har är uppenbart. I skrivande stund (2016) kostar det mellan 300 kr och 1500 kr per år att spela fotboll i Håbo FF beroende på ålder. Då en asylsökandes framtid, icke boende i ett jour- eller familjehem, gällande geografisk placering är högst osäker, vill vi kunna erbjuda gratis medlemskap och deltagande första året. Skulle den asylsökande finnas kvar på orten längre tid än så, ser vi gärna att personen blir fullvärdig betalande medlem enligt vår avgiftsmodell, dvs från det andra aktiva året i föreningen. Vi som ideell fotbollsförening i samarbete med Håbo kommun, flyktingsamordnare, personal på flyktingboendet samt asylsökandes God Man ska gemensamt undersöka möjligheterna för ekonomiska bidrag för denna verksamhet. Detta dokument kommer att kompletteras med uppgifter om bidrag och tillvägagångssätten att söka dessa.

 

Material

Fotboll är ingen dyr sport. Dock krävs det lite material för att kunna utöva sporten. Vad som är ett minimum är fotbollsskor beroende på underlag, dvs inomhusskor eller utomhusskor. Större precisering än så krävs inte. Dessutom krävs benskydd och till det ett par fotbollsstrumpor för att hålla benskydden på plats. Därutöver är det endast kläder efter väder som behövs. Om den asylsökande själv har svårt att kunna införskaffa detta material ber vi God Man eller annan närstående till den asylsökande kontakta lagledningen för det tänkta laget och se vad laget resp. föreningen kan bistå med. Förhoppningsvis finns det bättre begagnat material ute bland våra befintliga medlemmar som kan bortskänkas. Kontaktuppgifter till resp. lag återfinns på vår hemsida haboff.se. Föreningen har även för avsikt att proaktivt samla in begagnat och urväxt material från befintliga medlemmar och lagerhålla materialet för just detta syfte.

 

Logistik

Många av kommunens asylsökande är ensamkommande flyktingbarn. Att ta sig till och från träningar och matcher kan vara ett problem i sig som måste överbryggas. Ju oftare en asylsökande kan delta i Håbo FF:s organiserade sammankomster, desto snabbare blir ju självklart integrationen och möjligheten att få ta del av gemenskapen. På motsvarande sätt som att vi möjligtvis kan hjälpa till med materialet, kan det finnas möjlighet för ledare i laget att hjälpa till med logistiken. Självklart kan vi som förening inte ställa det som krav på våra ideella ledare, men förhoppningsvis finns det ledare som kan hjälpa till då deras färdväg kan stämma överens med den asylsökandes behov. Om så inte är fallet ber vi närstående tillsammans med Håbo kommun lösa denna fråga.

 

Administration

Vi som förening ska självklart behandla den asylsökande som vilken medlem som helst. Dvs personen ska registreras i vårt medlemsregister i IdrottOnline. Tyvärr krävs i nuläget ett komplett personnummer för att vi ska få det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd) för våra aktivitetsnärvarande medlemmar. Dock krävs det inte ett komplett personnr för att vi ska få det kommunala aktivitetsstödet. Mao ska den asylsökande registreras med ofullständigt personnummer, dvs att de fyra sista siffrorna saknas. Det som också tillkommer är att de ska läggas på rollen Integration. Rollen Integration ger 100% rabatt på både medlems- och deltagaravgift. I övrigt sker all registrering på samma sätt av respektive lagledare som för vanliga medlemmar.

 

Den initiala administrationen kring asylsökande är lite mer omfattande än normalt. Det krävs nämligen att vi får godkännande från spelare samt vårdnadshavare eller God Man att registrera den asylsökande. Detta görs med hjälp av någon av följande blanketter beroende på ålder.

Spelarregistrering -12 år

Spelarregistrering 12-14 år

Spelarregistrering 15- år

 

Detta tillsammans med SvFF:s registrering av asylsökande så har vi kompletta papper.

Registrering av asylsökande – Fotboll 12- år

Registrering av asylsökande – Futsal 12- år

samt om spelare tillhör utländsk förening

Ansökan om speltillstånd 10- år (dokument saknas f.n.)

 

Glöm då inte heller att få en kopia av det s.k. LMA-kortet!

I övrigt registrerar vi närvaro, skickar kallelser m.m. till den asylsökande som vilken annan medlem i laget/föreningen som helst.

 

Se gärna även vår sociala policy gällande Etnicitet.

 

 
Fotbollens spela, lek och lär
💗 Stöd Håbo FF
Våra stolta huvudsponsorer
Stöd våra sponsorer som stödjer oss!
Välkommen Nästa